Rugby Spelregels

Bij rugby staat veiligheid voorop. Vanaf de leeftijdscategorie Colts worden de reguliere, voltallige rugby spelregels, het aantal spelers en de grootte van het veld gehandhaafd. Alle leeftijden daaronder spelen stapsgewijs een mildere en aangepaste vorm van rugby.

Spelersaantallen en rugbyjeugd
Rugby wordt gespeeld met teams van elk 15 spelers. Voor de jongste jeugd (Guppen, Turven, Benjamins en Mini’s) is dat aantal kleiner, waaronder ook de afmetingen van het veld en het aantal toegestane spelers in bepaalde spelsituaties. Naast het ’15-a-side’ rugby spel is er ook een 7-mans variant van het spel: Sevens, of ‘7-a-side’. Er wordt bij rugby gescoord door de rugbybal achter de doellijn van de tegenstander op de grond te drukken, Dit heet een try. Het team die na twee keer 40 minuten spelen de meeste punten heeft behaald heeft de wedstrijd gewonnen.

Conversie, puntentelling en passen
Na een try mag worden getracht de bal tussen de doelpalen door te kicken. Deze spelsituatie heet een conversie. Een try levert 5 punten op en een conversie 2. De rugbybal mag worden gedragen en geschopt (kicken). Op het moment dat een rugbyspeler de bal speelt, moet een medespeler die daarna de bal speelt zich achter de eerstgenoemde bevinden. Dat levert het effect op van het passen naar achteren.

Scrum
Bij kleine overtredingen, zoals de bal naar voren gooien, wordt de bal weer in het spel gebracht door het houden van een scrum. Hierbij stellen 8 spelers van beide teams zich tegenover elkaar op vanuit de hurkhouding, om daarna, als de bal in de ‘tunnel’ is ingegooid, te proberen de tegenstander weg te zetten en zo de bal in hun bezit te krijgen.

Line-out
Wanneer de bal uit is wordt een zogeheten line-out gevormd. Een aantal spelers van beide teams stelt zich in twee rijen naast elkaar loodrecht op de zijlijn op, waarna de bal wordt ingegooid. Spelers van beide teams springen dan naar de bal om deze in bezit te krijgen.

Strafschop
Zwaardere overtredingen, zoals buitenspel of het hinderen van een tegenstander zonder bal, levert een strafschop op. Een strafschop die tussen de doelpalen door wordt geschopt levert 3 punten op.

Drop-kick
In het vrije spel mag ook op de palen worden geschopt. Dit moet gebeuren met een zogeheten drop-kick, waarbij de bal eerst de grond moet raken voor het schoppen. Een schop tussen de palen door levert 3 punten op.

De 10 Basisregels van Rugby

  1. Rugby spelers mogen rennen met de bal in de handen. Schijnbewegingen en snelheid zijn je wapens.
  2. De rugbybal mag alleen naar achteren worden gegooid, waarbij de ovale vorm de juiste pass-techniek vereist. Lichte overtredingen zoals het naar voren laten vallen of naar voren gooien van de bal, worden bestraft met een scrum. Zware overtredingen, zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel, worden bestraft met een penalty.
  3. In de scrum staan 8 voorwaartsen in een bepaalde positie. De twee groepen van 8 strijden om de bal die in het midden van de scrum wordt gegooid.
  4. Bij een penalty moet de tegenstander op 10 meter afstand gaan staan. Je mag ook een poging wagen om de bal tussen de palen te schieten en zo 3 punten te behalen.
  5. Als de bal over de zijlijn uit gaat, wordt er een line-out geformeerd. De bal wordt dan tussen twee rijen spelers in het midden gegooid.
  6. De speler met de bal mag getackeld worden. Dat mag overigens alleen met de armen.
  7. Buitenspel: als je achter de bal blijft, sta je over het algemeen niet buitenspel.
  8. Het is de bedoeling dat je SAMEN vecht om de bal. Laat nooit iemand alleen gaan.
  9. Je mag de bal schoppen. Soms is dat handig als je onder druk staat dichtbij je eigen tryline. Maar uiteraard leidt dit meestal tot balverlies.
  10. Behandel de tegenstander en de scheidsrechter met respect.

Onze gewaardeerde sponsoren!