De geschiedenis van rugby en rugbyclub The Big Stones uit Havelte

Oprichting NRB en rugby groei in Nederland

Op 1 oktober 1932 werd in Amsterdam de Nederlandse Rugby Bond opgericht. Inmiddels heeft de NRB de naam Rugby Nederland gekregen. Na veel omzwervingen vanaf het geboortejaar in 1932, is zij sinds 1997 daar ook weer gevestigd. Rugby Nederland heeft ongeveer 6500 leden (and still counting), waarbij vooral de jeugd sterk in opkomst is. Ook het dames rugby groeit gestaag. Bij Rugby Nederland zijn ongeveer 100 clubs aangesloten en ook dat aantal is groeiende.

Oprichting rugbyclub The Big Stones

In het voorjaar van 1981 beslissen twee mannelijke rugbyers uit Havelte, die op dat moment spelen bij de buren van rugbyclub Dwingeloo, dat wat in Dwingeloo kan ook in Havelte mogelijk moet zijn: een eigen rugbyclub. Op 28 augustus 1981 wordt rugbyclub The Big Stones opgericht met 1 herenteam en speelt in het seizoen 1981/1982 direct mee in de Nederlandse competitie. Check hier alles over de huidige competitie van de heren. Later zijn daar vele jeugdteams aan toegevoegd en in 2019 kreeg The Big Stones haar eerste dames rugbyteam.

 

Teamfoto 1997

Geschiedenis van het clubhuis

Ons clubgebouw is geopend op 25 augustus 2001. Vele vrijwilligers en belangstellenden kwamen kijken bij de onthulling van het gebouw. Voor de opening was het geheel als een kunstwerk ingepakt. Na de openingstoespraak van de locoburgemeester en wethouder sportzaken van de gemeente Westerveld en de toenmalige directeur van Rugby Nederland, werd het zeil gehesen en kwam het gebouw tevoorschijn. De bovenverdieping met balustrade is ingericht als clubhuis van The Big Stones. Kenmerkend is de ovale stamtafel van 2 bij 5 meter in de vorm van een rugbybal, die niet over het hoofd gezien kan worden. Alle werkzaamheden t.b.v het clubhuis zijn door de leden en vele andere vrijwilligers uitgevoerd. Dit was een groep van maar liefst 70 personen die in een periode van 18 maanden hun vrije tijd aan het clubhuis hebben besteed.

Kampioensteam 2011-2012

Onze gewaardeerde sponsoren!