SENIOREN & COLTS

  • Dinsdagavond 20:30 - 22:00 Donderdagavond 20:00 - 21:30  

CUBS & JUNIOREN

  • Dinsdagavond 19:30 - 20:30 Donderdagavond 19:00 - 20:00  

TBM

  •  Dinsdagavond 18:30 - 19:30      +
  • (mini's) Donderdagavond 19:00 - 20:00

Rugby wordt gespeeld met teams van elk 15 spelers. Voor de jongste jeugd is dat aantal kleiner en er is ook een 7-mans variant van het spel. Er wordt gescoord door de bal achter de doellijn van de tegenstander op de grond te drukken (try).

Na een try mag worden getracht de bal tussen de doelpalen door te schoppen. (conversie) Een try levert 5 punten op en een conversie 2. De bal mag worden gedragen en geschopt. Op het moment dat een speler de bal speelt moet een medespeler die daarna de bal speelt zich achter de eerstgenoemde bevinden. Dat levert het effect op van het “passen” naar achteren.

Bij kleine overtredingen, zoals naar voren gooien, wordt de bal weer in het spel gebracht door het houden van een “scrum “. Hierbij stellen 8 spelers van beide teams zich tegenover elkaar op vanuit de hurkhouding , om daarna, als de bal in de “tunnel” is ingegooid, te proberen de tegenstander weg te zetten en zo de bal in hun bezit te krijgen.

Wanneer de bal uit is wordt een z.g. “line-out” gevormd. Een aantal spelers van beide teams stelt zich in twee rijen naast elkaar loodrecht op de zijlijn op, waarna de bal wordt ingegooid. Spelers van beide teams springen dan naar de bal om deze in bezit te krijgen.

Zwaardere overtredingen, zoals buitenspel of het hinderen van een tegenstander zonder bal, levert een strafschop op. Een strafschop die tussen de doelpalen door wordt geschopt levert 3 punten op.

In het vrije spel mag ook op de palen worden geschopt. Dit moet gebeuren met een z.g. “dropkick”, waarbij de bal eerst de grond moet raken voor het schoppen. Een schop tussen de palen door levert 3 punten op.

Het team die na twee keer 40 minuten spelen de meeste punten heeft behaald heeft de wedstrijd gewonnen.

De 10 basisregels:

De spelers mogen rennen met de bal in de handen. Schijnbewegingen en snelheid zijn je wapens De bal mag alleen naar achteren worden gegooid. De ovale vorm vereist de juiste pass-techniek. De speler met de bal mag getackeld worden. Dat mag overigens alleen met de armen. Lichte overtredingen zoals het naar voren laten vallen of gooien van de bal, worden bestraft met een scrum. In de scrum staan 8 voorwaartsen in een bepaalde positie. De twee groepen van 8 strijden om de bal die in het midden van de scrum wordt gegooid. Als de bal uit gaat, wordt een line-out geformeerd. De bal wordt dan tussen twee rijen spelers in het midden gegooid. Zware overtredingen, zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel worden bestraft met een penalty. Bij een penalty moet de tegenstander op 10 meter afstand gaan staan. Je mag ook een poging wagen om de bal tussen de palen te schieten en zo 3 punten te behalen. Buitenspel: als je achter de bal blijft, sta je over het algemeen niet buitenspel. Het is de bedoeling dat je SAMEN vecht voor de bal. Laat nooit iemand alleen gaan. Je mag de bal schoppen. Soms is dat handig als je onder druk staat dichtbij je eigen try-line. Maar uiteraard leidt dit meestal tot balverlies. Behandel de tegenstander en de scheidsrechter met respect.

inschrijven

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!